100 позовів, 100 договорів – українські провайдери почали сплачувати роялті за авторське право й суміжні права

В угоді про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом наша країна взяла на себе зобов’язання забезпечити дотримання авторського права і суміжних прав у разі ретрансляції програм організацій мовлення.

Для виконання цього завдання законодавець взяв за зразок європейську модель – коли всі провайдери мають оплачувати роялті за ретрансляцію творів і об’єктів суміжних прав (крім прав організацій мовлення) у єдину організацію – акредитовану організацію колективного управління.

В межах реформи колективного управління авторським і суміжними правами було проведено акредитацію організацій колективного управління у сфері кабельної ретрансляції. Перемогу отримала організація, що забезпечила найбільшу репрезентативність – об’єднала найбільші українські й світові каталоги музики й фільмів – Коаліція аудіовізуальних і музичних прав (КАМП).

Перемога в акредитації стала лише першим кроком, після якого одразу почались тривалі й надзвичайно непрості переговори про тарифи винагороди за кабельну ретрансляцію. 10 квітня 2020 р. сторонам переговорів удалось домовились про тарифи. І почався процес підписання договорів. КАМП відправив листи про необхідність укладення договорів і сплати роялті всім провайдерам.

В результаті переговорів було укладено низку договорів, зокрема й з найбільшими провайдерами.

На жаль, не всі провайдери з розумінням поставились до необхідності сплачувати роялті за об’єкти авторського права й суміжних прав, що ними використовуються.

Тому, починаючи з серпня 2020 р., КАМП звернувся зі 100 позовами до провайдерів, які ухилились від укладення договорів, в українські суди. У процесі судового розгляду ще понад 50 договорів було укладено провайдерами добровільно, було укладено 10 мирових угод або договорів про добровільне виконання позовних вимог.

Захист прав у суді завжди тягне за собою витрати на судові збори і на професійну правничу допомогу. Тому ті провайдери, хто не укладає передбачені законом договори у добровільному порядку, змушені відшкодовувати й такі витрати. Ті ж, хто укладають договори добровільно, від понесення витрат на адвокатів і суди позбавлені.

Добровільно або в судовому порядку станом на грудень 2020 р. КАМПу вдалось укласти 100 договорів з провайдерами програмної послуги.

На підставі укладених договорів в інтересах правовласників КАМП почав збирати винагороду за кабельну ретрансляцію. За 2 і 3 кв. 2020 р. КАМП зібрав 3 646 тис. грн. винагороди за кабельну ретрансляцію. 3 342 тис. грн. вже було спрямовано для розподілу винагороди правовласникам – 50% – правовласникам музики і 50% – правовласникам фільмів.

Це був непростий рік як для провайдерів, так і для КАМПу – пандемія, економічна криза, чимало подій перешкоджали розвитку ринку. Проте процес руху ринку до цивілізованих стандартів дотримання прав інтелектуальної власності відбувався активно і цього року.

У планах КАМПу на 2021 р. інтенсифікувати роботу й збільшити кількість судових проваджень. Втім ми щиро сподіваємось, що наші плани залишаться нереалізованими через те, що не лише частина, а всі провайдери поважатимуть авторське право і суміжні права.

Ще одним ключовим напрямком у наступному році стане забезпечення прозорої та дійсно ефективної системи розподілу коштів.

І в цих питаннях КАМП завжди відкритий до співпраці!

Більше від автора

Написати відповідь

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Схожі публікації

Advertismentspot_img

Останні новини

Чи мають телеканали платити роялті за розміщення контенту на сайті?

У країнах Європи не лише кабальні оператори, а й самі телеканали платять роялті за ретрансляцію. Законодавці вважають, що контент, який телеканали викладають на сайтах...

SWEET.TV в 2 рази збільшив кількість абонентів

Онлайн-кінотеатр підбив результати 2021 року: кількість абонентів збільшилась на 50%. В офіційному пресрелізі компанія повідомляє, що «за 3 роки більш ніж 12 мільйонів глядачів спробували...

Як відбувається розподіл винагороди?

Одна з найчастіших претензій провайдерів до організацій колективного управління – це «відсутність прозорого механізму розподілу винагороди». Ми поцікавилися у виконавчого директора "АРМА-Україна" Романа Семешка,...

Хочете бути в курсі останніх новин?

Заповніть свої дані, і ви зможите отримувать останні новини першим!