КАМП виступає проти зміни чинних тарифів

Офіційне листування між КАМП та АППК (Асоціація правовласників і постачальників контенту) отримала своє логічне продовження. Сторони обмінялися аргументами й контраргументами з приводу  положень типового договору. В цілому АППК не влаштовують вісім  пунктів з десяти. По кожному керівництво КАМП в офіційній відповіді виклало своє бачення. Пропонуємо більш детально ознайомиться з аргументацією здавалося б прохідного пункту з приводу визначення поняття «абонент». У чинному договорі поняття «абонент» сформульовано як: «унікальний споживач (фізична чи юридична особа, фізична особа-підприємець) послуг Провайдера з надання доступу до пакетів телепрограм (передач) організацій мовлення, які містять у собі об’єкти авторського права і суміжних прав, незалежно від технології надання послуг».

АППК пропонує доповнити формулювання таким фінальним акордом: «… за умови що початкова трансляція такої передачі (програми) здійснена організацією мовлення, яка не підпадає під юрисдикцію України відповідно до закону або міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України».

  З урахуванням запропонованих доповнень, виходить, що всі, хто дивиться українські канали є абонентами, а ті хто дивиться іноземні канали – не є абонентами. З точки зору логіки, досить спірне визначення.

Боюсь, така пропозиція суперечить вимогам законодавства України та існуючим тарифам. Як Ви знаєте, організації колективного управління повинні укладати договори за ціною відповідно до затверджених тарифів. У затверджених тарифах сума винагороди вираховується від всіх абонентів провайдерів, незалежно від того, яким пакетом такий абонент користується. Як Ви звичайно пам’ятаєте, саме така умова була основою компромісу, який було досягнуто на переговорах про встановлення тарифів. Тож, на жаль, зміна визначення «абонента» прямо суперечить положенням встановлених тарифів. Відповідно таку зміну складно підтримати, – сказано в офіційному листі директора КАМП Павла Калениченка.

 
У зворотньому листі Асоціація запевнила, що нове формулювання не є завуальованою спробою змінити чинний тариф. Нібито мова йде про суто формальні аспекти. Так в листі АППК сказано: Ми пропонуємо уточнити визначення «абонент» в типовій угоді з урахуванням змісту положення ст.1 ЗУ «Про авторське право і суміжні права» , а саме терміну «кабельна ретрансляція», у сфері якої ГС «КАМП» отримав акредитацію. Дякуємо за згадування про переговори щодо встановлення тарифів. І теж хочемо нагадати про те, що ми від імені провайдерів багато разів попереджали про хибність застосування принципу розрахунку  винагороди від абонентських баз.»

КАМП, у свою чергу, наполягає на попередньому визначенні поняття «абонент» та надає наступні аргументи:

Принциповою частиною результатів переговорів про встановлення тарифів є підрахунок тарифів від всіх абонентів провайдера. Тому виключення частини абонентів з підрахунку є зміною тарифу, на що ми не можемо піти, виходячи як з інтересів правовласників, так і провайдерів, що сплачують винагороду за кабельну ретрансляцію, враховуючи всіх абонентів, як це й зазначено у затверджених тарифах, – зазначає Павло Калениченко.

Більше від автора

Написати відповідь

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Схожі публікації

Advertismentspot_img

Останні новини

Чи мають телеканали платити роялті за розміщення контенту на сайті?

У країнах Європи не лише кабальні оператори, а й самі телеканали платять роялті за ретрансляцію. Законодавці вважають, що контент, який телеканали викладають на сайтах...

SWEET.TV в 2 рази збільшив кількість абонентів

Онлайн-кінотеатр підбив результати 2021 року: кількість абонентів збільшилась на 50%. В офіційному пресрелізі компанія повідомляє, що «за 3 роки більш ніж 12 мільйонів глядачів спробували...

Як відбувається розподіл винагороди?

Одна з найчастіших претензій провайдерів до організацій колективного управління – це «відсутність прозорого механізму розподілу винагороди». Ми поцікавилися у виконавчого директора "АРМА-Україна" Романа Семешка,...

Хочете бути в курсі останніх новин?

Заповніть свої дані, і ви зможите отримувать останні новини першим!