Скільки коштуватиме порушити авторське право

Авторське право і суміжні права є ефективними тільки тоді, якщо є адекватні й ефективні інструменти захисту цих прав від їхнього порушення. Тим інструментом, який завжди використовувався в Україні, була компенсація за порушення авторського права й суміжних прав.

Враховуючи, що зараз у Верховній Раді зареєстровано аж п’ять законопроектів, що пропонують нову редакцію Закону України «Про авторське право і суміжні права», порівняємо, скільки правовласник зможе відсудити у «пірата» в разі прийняття кожного з цих законопроектів:

ЗаконопроектНаслідки
Законопроект 5552 (основний законопроект) – депутат Л. БуймістерУ разі прийняття Законопроекту порушник заплатить від 10 прожиткових мінімумів працездатних осіб, тобто суму, що з початку року становила 22 700 грн. за порушення.
Законопроект 5552-1 (депутат Р. Стефанчук, депутати М. Потураєв, О. Санченко і ще 59 народних обранців)У разі прийняття цього законопроекту мінімальної ставки компенсації не буде, продовжиться практика, що існує з середини 2018 р., коли сума компенсації непрогнозована і наближається до 0 (існують випадки, коли за висновками оцінщиків порушення права оцінювалось у десяток гривень). Такий підхід стимулюватиме порушення авторського права і суміжних прав, адже за їхнє порушення фактично не буде відповідальності
Законопроект 5552-2 (депутат В. В’ятрович, депутати М. Потураєв, О. Санченко і ще четверо депутатів)У разі прийняття Законопроекту порушник заплатить від 2 прожиткових мінімумів працездатних осіб, тобто суму, що з початку року становила 5 540 грн. за порушення. Це безперечно невелика сума, що не мотивуватиме недобросовісного користувача утриматись від порушення авторського права й суміжних прав.
Законопроект 5552-3 (О. Кондратюк, М. Іонова, І. Климпуш-Цинцадзе та ще троє)У разі прийняття Законопроекту порушник заплатить від 10 прожиткових мінімумів працездатних осіб, тобто суму, що з початку року становила 22 700 грн. за порушення.
Законопроект 5552-4 (Кабінет Міністрів України)У разі прийняття Законопроекту порушник заплатить від 2 прожиткових мінімумів працездатних осіб, тобто суму, що з початку року становила 5 540 грн. за порушення.

Як бачимо, найвищу суму мінімальної компенсації (від 22 700 грн. з одне порушення на 2021 р.) пропонують законопроекти № 5552 і 5552-3.

Решта законопроектів у такій редакції стосовно призначення компенсації за порушення авторського права і суміжних прав стимулюватимуть порушення авторського права і суміжних прав, мінімізуватимуть відповідальність порушників, а отже завдадуть шкоди й розвитку української музичної індустрії.

Більше від автора

Написати відповідь

Введіть свій коментар!
Введіть тут своє ім'я

Схожі публікації

Advertismentspot_img

Останні новини

Чи мають телеканали платити роялті за розміщення контенту на сайті?

У країнах Європи не лише кабальні оператори, а й самі телеканали платять роялті за ретрансляцію. Законодавці вважають, що контент, який телеканали викладають на сайтах...

SWEET.TV в 2 рази збільшив кількість абонентів

Онлайн-кінотеатр підбив результати 2021 року: кількість абонентів збільшилась на 50%. В офіційному пресрелізі компанія повідомляє, що «за 3 роки більш ніж 12 мільйонів глядачів спробували...

Як відбувається розподіл винагороди?

Одна з найчастіших претензій провайдерів до організацій колективного управління – це «відсутність прозорого механізму розподілу винагороди». Ми поцікавилися у виконавчого директора "АРМА-Україна" Романа Семешка,...

Хочете бути в курсі останніх новин?

Заповніть свої дані, і ви зможите отримувать останні новини першим!